Dietetyka obecnie przechodzi istny renesans, a rola żywienia zaczyna być bardziej doceniana w medycynie. Wpływa to na coraz większe zainteresowanie tematem w społeczeństwie, jednak nadmierna swoboda w publikowaniu niepewnych danych w mediach sprawia, że przeciętny obywatel ma problem z odróżnieniem rzetelnych informacji od manipulacji i kłamstw. Z pomocą przychodzą kwalifikowani dietetycy, którzy komponując zalecenia opierają się wyłącznie na rzetelnych danych naukowych.
Jako, że obecnie głównym narzędziem komunikacji jest internet, właśnie tam zazwyczaj szukamy informacji o żywieniu. W obrębie sieci www jest jednak ogromna ilość różnych źródeł, które cechują się zróżnicowanym poziomem wiarygodności.
Popularność dietetyki jest względnie młodym trendem, co otworzyło nowy rynek o wysokim potencjale. Takie możliwości przyciągają wiele osób o mocno elastycznej moralności, które są gotowe przedstawiać informacje w sposób szokujący, marketingowy, lecz niekoniecznie adekwatny do rzeczywistości. W odpowiednio chwytliwy sposób przedstawiona informacja szybko zyskuje sobie zwolenników, którzy przekazują ją dalej, przyspieszając jej obrót. Wiele ogólnodostępnych informacji pochodzi też od ludzi, którzy nie mają złych intencji, a jedynie niedostateczną wiedzę. Oczywiście rzetelni fachowcy również dzielą się wiedzą w przestrzeni internetu, jednak cały zarys sprawia, że informacje prawdziwe i nieprawdziwe są ze sobą pomieszane, a przeciętny odbiorca nie jest w stanie ich od siebie oddzielić. Te nieprawdziwe jednak przybierają bardziej przystępną lub ciekawszą formę, często w postaci pozornie logicznie skonstruowanych wywodów, dlatego najczęściej to one uznawane są za godne przyjęcia i zapamiętania. Przesyt sprzecznych informacji sprawia, że najlepszym sposobem na zdobycie właściwej wiedzy jest kontakt ze specjalistą.
Coraz więcej mówi się o konieczności przykładania większej wagi do edukacji żywieniowej na studiach medycznych.
Pacjenci, zdając sobie sprawę ze znaczenia diety i aktywności dla zdrowia, zaczynają oczekiwać od lekarzy nie tylko wypisania recepty, ale i wskazówek dotyczących stylu życia. Niestety, do tej pory na uniwersytetach medycznych ten temat nie był szczególnie rozwijany. Z tego względu lekarze zazwyczaj nie czują się na siłach, by udzielić odpowiedniej porady i pozostawiają pacjenta bez zaleceń. Na szczęście, coraz więcej słychać w środowisku o potrzebie zmian w programie i możliwe, że przyszli medycy będą już wyposażani w odpowiednią wiedzę także z zakresu podstaw dietetyki. Jednak dopóki system edukacji na studiach medycznych nie uwzględni szerszego opracowania tematu żywienia i jego wpływu na zdrowie, najlepszym możliwym sposobem jest uzupełnianie wizyt lekarskich konsultacją u profesjonalnego dietetyka.
Od dobrego dietetyka możemy oczekiwać zarówno konkretnych wytycznych w postaci jadłospisu, czy też wykazu produktów jakich należy unikać, a jakie szczególnie warto włączać do jadłospisu, jak i też informacji ogólnych, na przykład rozwiania wątpliwości w zagadnieniach, których nie jesteśmy pewni.
Ważne, by wybierać dietetyka z odpowiednim wykształceniem, by mieć pewność, że zostały mu przedstawione wszelkie podstawy związane z biochemią i funkcjonowaniem ludzkiego organizmu. Samouk, choćby najambitniejszy, może wiele ważnych rzeczy pominąć, a w przypadku dietetyka z dyplomem wiemy, że jego nauka była kontrolowana odpowiednimi egzaminami.
Wybierając dietetyka czynnie uczestniczącego w branżowych wydarzeniach, takich jak konferencje naukowe, wiemy też, że przykłada wiele starań do poszerzania wiedzy o najnowsze doniesienia, nie poprzestając na informacjach wyniesionych z uczelni. Z takimi dietetykami można się skonsultować w Revital Clinic.
Wiele chorób cywilizacyjnych jest dietozależnych, jednak odpowiednimi manipulacjami żywieniowymi można wspierać również inne schorzenia, zwiększając efektywność i zmniejszając koszta leczenia konwencjonalnego.
Najbardziej charakterystycznym schorzeniem, które jest kojarzone ze złą dietą jest otyłość. Otyłość jest klasyfikowana jako choroba, ponieważ nadmiar tkanki tłuszczowej nie niszczy jedynie estetyki ciała, ale też w szerokim zakresie wpływa na biochemię organizmu. Tkanka tłuszczowa wykazuje aktywność endokrynną – produkuje liczne cytokiny zapalne, a także prekursory hormonów płciowych. Wykazano, że otyłość jest znaczącym czynnikiem zwiększającym ryzyko cukrzycy typu II, chorób sercowo-naczyniowych, niektórych typów nowotworu oraz przedwczesnej śmierci1. Szacuje się, że aż 20% nowotworów spowodowanych jest otyłością, a zła dieta zwiększa ryzyko przerzutów2. Największy wpływ zauważono na nowotwory endometrium, jelita grubego, piersi (po menopauzie), prostaty, nerki oraz gruczolakoraki przełyku2.
Kolejna choroba, która kojarzona jest z niepoprawnym menu to wspomniana już wyżej cukrzyca. Dotyczy to głównie cukrzycy typu II, insulinoniezależnej. Ta nie zawsze idzie w parze z nadwagą czy otyłością (choć bardzo często), jednak zazwyczaj wynika z nieprawidłowo dopasowanych wzorców żywienia, a ich poprawa jest ważnym elementem leczenia. Doniosłość wpływu żywienia na zdrowie wymownie podkreśla to, że cukrzyca obecnie jest jedną z najczęstszych chorób cywilizacyjnych. W 2014 roku około 382 miliony dorosłych ludzi chorowało na cukrzycę, co stanowi ponad 8% populacji. Szacuje się, że w 2035 roku liczba ta wzrośnie do 592 milionów osób3. W Indiach zauważono, że cukrzyca jest domeną osób bardziej zamożnych, które spożywały w nadmiarze potrawy oparte na mące, cukrze i tłuszczach4. Podczas I i II Wojny Światowej natomiast stwierdzono spadek umieralności na cukrzycę, ze względu na mniejszą dostępność żywności. W Berlinie parametr ten wynosił 23.1/100,000 w 1914 roku, natomiast w 1919 już o ponad połowę mniej, czyli 10.9/100,000, przy czym nie zauważono znaczących zmian w krajach niezaangażowanych w wojnę, gdzie dostępność żywności pozostawała taka sama4. To tylko wybrane z wielu przykładów wskazujących na silne powiązanie diety z cukrzycą.
Stan psychologiczny w dużo mniejszym stopniu kojarzony jest z zawartością talerza, jednak i ten aspekt zdrowia w dużym stopniu zależy od tego, co spożywamy na co dzień. W badaniach zauważono obustronne powiązanie pomiędzy depresją, a otyłością – otyłość zwiększa o 55% ryzyko rozwoju depresji, natomiast depresja zwiększa o 58% ryzyko rozwoju otyłości5. Wiadomo, że niezdrowa dieta, która jest uboga w niezbędne witaminy i minerały, nie dostarcza nam odpowiedniej jakości tłuszczów i dostatecznej ilości aminokwasów, a za to zalewa nas szkodliwymi produktami procesów przetwarzania oraz nadmiarem kalorii, nie będzie służyć dobremu samopoczuciu, ponieważ nie zapewni odpowiednich warunków dla utrzymania biochemicznej homeostazy. Natomiast zaburzony stan psychologiczny skłania nas do ignorowania konsekwencji zdrowotnych i wybierania niskiej jakości pożywienia, co przekłada się na zmiany składu ciała. W obu przypadkach opieka dietetyka jest wysoce wskazana.
Kompozycja sylwetki i niektóre z dietetycznych przyzwyczajeń mają wpływ na poziomy hormonów płciowych. Dla przykładu, u szczupłych mężczyzn długotrwałe restrykcje kaloryczne skutkują obniżeniem poziomu testosteronu całkowitego, wolnych androgenów i estradiolu, a wzrostem poziomu SHBG6. Różnice w podaży tłuszczu i błonnika także wpływają na stężenia androgenów7. Kluczowe składniki odżywcze, takie jak na przykład cynk8 i magnez9 również mają swoją rolę. Także u kobiet dieta ma związek z regulacją zaburzeń hormonalnych. Flagowym przykładem jest zespół policystycznych jajników związany z zaburzeniami hormonalnymi i funkcjami reprodukcyjnymi, który w większości przypadków wiąże się z otyłością brzuszną i opornością na insulinę. W przypadku PCOS stosowane są różne schematy żywieniowe, skupiające się głównie na manipulacji podażą węglowodanów, które poprawiają parametry i wspomagają leczenie10.
Współpraca na linii lekarz-dietetyk może być doskonałą receptą na zdrowie.
I odpowiednia dieta, i leczenie farmakologiczne są potężnymi narzędziami, jednak w wielu przypadkach dopiero wykorzystując oba narzędzia możemy w pełni osiągnąć cel, jakim jest nienaganne zdrowie. Wdrożenie zmian w stylu życia pozwala jednocześnie zwiększyć skuteczność i zmniejszyć koszta konwencjonalnego leczenia. Widać tu więc swego rodzaju synergię. Co więcej, gdy dobre zmiany pozostaną z nami na stałe, zmniejszamy ryzyko kolejnych chorób w przyszłości!
W Revital Clinic możesz skorzystać z wizyty u lekarza oraz zasięgnąć konsultacji u wykwalifikowanego dietoterapeuty. W naszym centrum osiągamy poziom, który jest nie do odtworzenia w innych placówkach medycznych, ponieważ na podstawie wyników błyskawicznych badań krwi z analizatora parametrów krytycznych, wywiadu żywieniowego z dietetykiem i oceny odżywienia organizmu, lekarz może zaordynować odpowiednio skomponowaną pod indywidualne potrzeby odżywczą kroplówkę.
Podsumowując, ciężko jest kwestionować wpływ diety na nasze zdrowie. W wielu przypadkach odpowiednie manipulacje dietetyczne mogą znacznie poprawić naszą kondycję zdrowotną lub zwiększyć skuteczność konwencjonalnego leczenia. Najbezpieczniejszym i najbardziej efektywnym sposobem na wartościowe zmiany jest konsultacja z wykwalifikowanym dietetykiem, gdyż opieranie się o popularne w społeczeństwie informacje na temat zdrowych nawyków mogą okazać się nieprawdziwe lub nieaktualne, co może przynieść skutki odwrotne od oczekiwanych.
Bibliografia:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4981805
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3773450
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4751088
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5426415
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20194822
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20194822
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15741266
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8875519
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3958794
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3752890
Dodaj komentarz