Naukowcy z Kings College London w Wielkiej Brytanii sugerują, że niektóre aspekty stylu życia, takie jak dieta i ćwiczenia, wpływają na starzenie się mózgu poprzez określone ścieżki molekularne.
Zmiany stylu życia i diety mogą poprawić naszą jakość życia, a ich stopień jest zależny w pewnym stopniu od naszych genów. Oczywiście wszyscy się starzejemy, ale żadne z nas nie starzeje się w ten sam sposób. Niektóre osoby zachowają zdolności percepcyjne w miarę starzenia się, podczas gdy inne wykazują utratę pamięci.
Eksperci nie wiedzą dokładnie, dlaczego tak się dzieje, ale nowe badania sugerują, że ma to związek ze zmiennością genetyczną w tak zwanych ścieżkach wykrywających składniki odżywcze. Są to interakcje molekularne, które zależą od poziomu określonych spożywanych substancji odżywczych przez ludzi.
Badanie, opublikowane w Communications Biology, wskazuje, że zmiany stylu życia oparte na strukturze genetycznej danej osoby mogą pomóc w opóźnieniu strat pamięci.
Badanie koncentrowało się na neuronalnych komórkach macierzystych (NSC). To grupa komórek zlokalizowanych w hipokampie, który jest centrum procesów pamięciowych w mózgu. Komórki te dzielą się nieustannie a ich utrzymanie jest niezbędne dla procesów pamięci .
Ścieżki wykrywania składników odżywczych reagują na czynniki związane ze stylem życia, takie jak dieta i ćwiczenia, i pomagają promować zmiany w zachowaniu komórek. Ścieżki te warunkują zatem molekularny związek między stylem życia a pamięcią i mogą wyjaśniać, dlaczego starzenie się wpływa inaczej na pamięć ludzi.
Aby przestudiować to bardziej szczegółowo, naukowcy przeanalizowali połączenie danych laboratoryjnych i danych ludzkich na temat mięśni, diety i poziomu aktywności. Zastosowali ekscytujące podejście, które wykorzystuje wyniki badań laboratoryjnych do analizy danych ludzkich. Znane jako tłumaczenie wsteczne, pozwala na bardziej ukierunkowane podejście.
„Uważamy, że jest to przydatna i obiektywna obserwacja skłaniająca do badania zdrowego starzenia się przy jednoczesnym minimalizowaniu luki translacyjnej, która często wpływa na badania in vitro” – wyjaśniają naukowcy.
Interakcje gen-środowisko
Naukowcy wystawili NSC na działanie określonych chemikaliów, aby naśladować proces starzenia, a następnie przyjrzeli się genom, które wyrażały zmiany pod wpływem tych związków. Wykorzystali te wyniki do analizy danych ponad 2000 osób, w tym informacji genetycznych i danych dotyczących ich pamięci, wzorców żywieniowych, a w tym rodzaju diety i ogólnego spożycia kalorii oraz poziomów aktywności fizycznej.
Naukowcy odkryli, że geny ABTB1 i GRB10 były zaangażowane zarówno w wykrywanie składników odżywczych, jak i formacje pamięci. Geny te wydają się pośredniczyć w związku między dietą, starzeniem się i pamięcią.
„Zidentyfikowanie tych genów jako brakujących ogniw między tymi trzema ważnymi czynnikami może pomóc w nowym podejściu do opóźniania procesu starzenia się poprzez ukierunkowane zmiany w diecie i ćwiczeniach, a ostatecznie w opracowaniu nowych leków”, mówi główna autorka badania
Badacze powiązali wariacje genu ABTB1 z wydajnością poznawczą. Odkryli, że gen GRB10 był ważnym czynnikiem wiążącym sposób żywienia i pamięć. Badania sugerują, że te odkrycia mogą prowadzić do praktycznych zaleceń, które pomogą utrzymać ludzi w dobrym stanie poznawczym.
Na przykład osoby z konkretnym wariantem GRB10 mogłyby odnieść korzyści ze spożywania diety śródziemnomorskiej, podczas gdy osoby ze zmianami w genie SIRT1 mogłyby więcej korzyści wyciągać z regularnych ćwiczeń fizycznych.
„Znalezienie sposobów zapobiegania lub spowalniania procesów, które napędzają ograniczanie naszych procesów myślowych podczas starzenia się, jest jednym z największych przedsięwzięć XXI wieku. Według naszej wiedzy jest to jedno z pierwszych badań, które analizują te relacje korzystając z badań na ludziach”, wyjaśnia autorka, dr Sandrine Thuret.
„Nasze odkrycia sugerują, że zmiany stylu życia mogą opóźnić spadek pamięci i ograniczenia percepcji, ale skuteczność tych podejść będzie zależeć od rozwoju genetycznego każdej osoby” – dodała.
Chociaż jest to przełomowe badanie, można w nim wskazać kilka czynników ograniczających wagę wniosków z nich płynących. Na przykład naukowcy wykorzystali dane z badań komórkowych. Hodowali komórki w sposób, który naśladuje starzenie się człowieka, ale nie odzwierciedla go idealnie.
Naukowcy twierdzą, że przyszłe prace powinny próbować powtórzyć te odkrycia przy użyciu większych zbiorów danych. Pomoże to naukowcom lepiej zrozumieć, w jaki sposób dieta, ćwiczenia i pamięć wpływają na siebie nawzajem.
Dodaj komentarz